Seguidors

dimarts, 21 d’abril del 2009

Diada de Sant Jordi



Les corts reunides a Barcelona el 1456 van declarar a Sant Jordi Patró de Catalunya; la capella gòtica del palu li va ser dedicada; i, finalment, Barcelona en porta la creu a l'escut i a la bandera.

A Catalunya és també el patró dels enamorats, i la fira de roses o "dels enamorats"es celebra al pati del Palau de la Generalitat des del segle xv. És també el vencedor del drac, el monstre que representa tots els mals, i en aquest sentit enllaça amb la devoció de molts punts d'Europa que el representa com a protector de les collites, especialment de l'ordi, successor d'una antiga divinitat agrària que afavoreix la vinguda del bon temps i la germinació del esplets.
La dita popular de "Sant Jordi mata l'aranya" al.ludeix a aquesta preservació de les collites.
L'any 1926 va afegir-se a la diada catalana la celebració del Dia del LLibre, amb la intenció de commemorar la data de la mort de Miguel de Cervantes que coincideix amb la festa. D'aquesta manera, l'ofrenda mútua de roses i llibres entre les persones estimades, de cap a cap de tot Catalunya, s'ha apoderat per complert de la festa, que ofereix de nosaltres mateixos una imatge de catalanitat i de cultura.

Antoni Dalmau


2 comentaris:

perimar ha dit...

Molt bona idea, per nosaltres el dia de Sant Jordi es especial o al menos intentem que ho sigui, ens agrada pessejar per Barcelona , llibres i roses es lo mes bonic i fins tot les aglomeracions de aquet dia son especial.

pepi ha dit...

Hola Marga: Jo aquest any he pogut anar a Barcelona a passejar el dia de Sant Jordi. Tanta gent i amb tantes dificultats per aproximar-se a les parades no em va agradar gaire. Potser a les nostres poblacions és més fàcil gaudir d'un dia realment bonic.
Gracies per venir aqui i deixar el comentari.